Råd vid ekonomisk obalans

Råd om du hamnar i ekonomisk obalans

  1. Behöver du fler tips råd och hjälp - sök upp budget- och skuldrådgivningen i din kommun.
  2. Var aktiv själv, be om hjälp och ta kontakt med de du är skyldig pengar.
  3. Ring Kronofogden, 0771-73 73 00. De finns tillgängliga måndagar till fredagar kl. 8-18 för att svara på dina frågor om hur du får din ekonomi i balans. De ger vägledning, hjälp och stöd kring din ekonomiska situation och du kan vara anonym.
  4. Om du har skulder som du har haft länge och som du inte kan betala tillbaka kan du söka skuldsanering. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Läs mer på www.kronofogden.se/skuldsanering.
  5. Prioritera alltid att betala hyran, försäkringar, el och mat.
  6. Handla inte för pengar du inte har. Handlar du på avbetalning ska du känna dig säker på att du har pengar att betala med under hela perioden som avbetalningen löper.

Kom ihåg

  • Man kan inte köpa sig till lycka.
  • Man kan inte få allt – prioritera det du behöver och det som är viktigt. En guldkant kan man unna sig någon enstaka gång.
  • Det bästa i livet är faktiskt gratis! Se dig om och upplev den fantastiska naturen varje dag till exempel.
  • Har man det kärvt en kortare period – försök att reda ut det. Tänk att det kunde ha varit värre.

Ytterligare tips för att ha koll på dina pengar!

  1. Stick inte huvudet i sanden. Får ni problem med ekonomin, ta tag i det direkt. Det värsta man kan göra är att låtsas som det regnar när det kommer ett inkassobrev.
  2. Jämför priser. Det kan skilja en hel del i pris på till exempel ett paket pasta beroende på var man köper det.
  3. Kontakta din fordringsägare. Om du hamnat i en situation där du inte har nog med pengar att betala typ din hyra kanske du kan få uppskov ett par dagar tills du löst din situation.
  4. Autospara. Du kan skaffa en autosparfunktion på ditt bankkonto. Det är lättare att ha ett regelbundet sparande om man själv inte behöver gå in och föra över pengar till ett sparkonto varje månad.
  5. Om någonting låter för bra för att vara sant är det antagligen det. Om ni skall binda upp er på något, läs igenom det ni skriver på, och kolla om det finns några dolda avgifter.
  6. Handla inte för pengar du inte har. Om du behöver låna tusen kronor till en grej den här månaden, så har du nog inte tusen kronor att betala tillbaka nästa månad heller.
  7. Välj rätt sparform. Beroende på om man sparar på lång eller kort sikt kan olika sparformer vara lämpliga.
  8. Gör en bra budget. Med en budget får du koll på vad pengarna ska räcka till. Precis som en almanacka hjälper dig planera vad du skall hinna med gör en budget
  9. Undvik för mycket fasta kostnader. Om man har mycket fasta kostnader så är det lätt att hamna i bekymmer om en oförutsedd utgift uppstår.
  10. Skaffa kunskap. Med lite grundläggande kunskap och en plan för sin ekonomi kommer man långt, skaffa koll på hur det fungerar med ränta och liknande.
  11. Pengar är kul! Om man bestämmer sig för att pengar är roligt och lägger en kvart, tjugo minuter i veckan på att skaffa lite koll och kunskap kan man åstadkomma massor med sin ekonomi.